Ιερό Ποσειδώνος στο Σούνιο

Δήμος Λαυρεωτικής, Σούνιο


Περιγραφή

Στο χώρο του Σουνίου περιλαμβάνονται το φρούριο με το ιερό του Ποσειδώνος και τον οικισμό. Μέσα στον τειχισμένο χώρο σώζονται τα προπύλαια και οι στοές και σε ψηλό σημείο στην άκρη του ακρωτηρίου ο μαρμάρινος δωρικός ναός του Ποσειδώνος. Σε χαμηλό σημείο, στη δυτική πλαγιά της χερσονήσου σώζονται τα ερείπια μικρού οικισμού που εκτεινόταν στις δύο πλευρές δρόμου. Το τείχος περιβάλλει έκταση 35 στρεμμάτων και καταλήγει στη θάλασσα προστατεύοντας και τους νεώσοικους που σώζονται σε μικρό προφυλαγμένο όρμο.


Το ιερό του Ποσειδώνα καταλαμβάνει τη νοτιοανατολική άκρη του φρουρίου. Η οχύρωση αρχίζει από τη βορειοανατολική γωνία του, εκτείνεται προς τα βόρεια και στρέφεται προς τα δυτικά. Στη δυτική άκρη του βορείου σκέλους της οχύρωσης κατασκευάστηκαν επί της ακτής νεώσοικοι για τη φύλαξη δύο πολεμικών πλοίων. Στο εσωτερικό του φρουρίου ήρθε στο φως τμήμα κεντρικής οδού, κατάλοιπα οικιών και δεξαμενές για τη φύλαξη νερού.


Το τέμενος του Ποσειδώνα βρίσκεται στο νοτιότερο και ψηλότερο σημείο του ακρωτηρίου. Ο χώρος ισοπεδώθηκε με την κατασκευή αναλημματικών τοίχων προς τα βόρεια και τα δυτικά. Ένα πρόπυλο κατασκευάστηκε στη βόρεια πλευρά, ενώ κατά μήκος της βόρειας και της δυτικής πλευράς οικοδομήθηκαν στοές, για την εξυπηρέτηση των προσκυνητών. Στον χώρο δέσποζε ο κλασικός ναός.


Ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο τα κατάλοιπα του οποίου είναι σήμερα ορατά κτίστηκε στα μέσα του 5ου αι. π.Χ. Ήταν δωρικός και είχε 6 κίονες στις στενές πλευρές και 13 κίονες στις μακρές και διαστάσεις 31,12 x 13,47 μ. Έφερε ζωφόρο με γλυπτή διακόσμηση πάνω από το επιστύλιο του προνάου και κατασκευάστηκε από μάρμαρο της Αγριλέζας. Από το ναό σήμερα διατηρούνται οι δύο παραστάδες της ανατολικής πλευράς και αρκετοί από τους κίονες του ανατολικού τμήματος του ναού, ενώ το δυτικό τμήμα έχει καταστραφεί μέχρι και τη θεμελίωση.


Το πρόπυλο κατασκευάστηκε λίγο μετά τον κλασικό ναό από μάρμαρο και πωρόλιθο. Είναι δωρικό δίστυλο μεταξύ παραστάδων και στις δύο όψεις (βόρεια και νότια). Στο εσωτερικό, ένας διαχωριστικός τοίχος διακόπτεται από τρεις θύρες, από τις οποίες η μεσαία είναι πλατύτερη και εφοδιασμένη με επικλινή δρόμο. Επί του δυτικού τοίχου του Προπύλου εφάπτεται μικρή ορθογώνια αίθουσα, ενώ στοές υπάρχουν κατά μήκος της βόρειας και της δυτικής πλευράς του τεμένους. Οι στοές αυτές προορίζονταν για την ανάπαυση και προστασία των επισκεπτών του ναού από τις καιρικές συνθήκες.


Σε χαμηλότερο λόφο, 500μ. περίπου βόρειονατολικά του ιερού του Ποσειδώνα σώζονται τα ερείπια του ιερού της Αθηνάς που βρίσκονται κοντά σε ακανόνιστο κυκλικό περίβολο που αποτελεί το τέμενος αρχαιότερης ανδρικής θεότητας, γνωστό ως περίβολος του Φρόντι ή ως ''ηρώο του Φρόντι''.


Ο επισκέπτης βλέπει τα θεμέλια δύο ναών, του μικρού δωρικού ορθογώνιου ναού του 6ου αι. π.Χ., που καταστράφηκε από τους Πέρσες και του μεγαλύτερου ιωνικού με βωμό στη νότια πλευρά του, του 5ου αι. π.Χ.

Ο μεγάλος ιωνικός ναός της Αθηνάς έχει διαστάσεις 16,4 x 11,6μ. και αποτελείται από ένα ορθογώνιο σηκό. Στο δυτικό μέρος του σηκού διατηρείται η θεμελίωση του βάθρου του λατρευτικού αγάλματος, ενώ στο μέσο υπήρχαν τέσσερις κίονες για τη στήριξη της στέγης.


Ο μικρός δωρικός ναός κτίστηκε στα βόρεια του προηγουμένου. Είναι πρόστυλος και έχει διαστάσεις 5 x 6,80 μ. Στο σηκό διατηρείται το βάθρο του λατρευτικού αγάλματος. Τόσο η χρονολόγηση όσο και η ταύτιση της λατρευόμενης θεότητας δεν είναι απόλυτα βεβαιωμένες.


Μέσα στα όρια του φρουρίου, στην δυτική πλευρά της χερσονήσου σώζεται μικρός οικισμός. Τα σπίτια παρατάσσονται στις πλευρές του δρόμου που ξεκινάει δυτικά του ιερού και καταλήγει στην απότομη βραχώδη άκρη πάνω από τους νεώσοικους. Ορισμένα από τα κτίσματα στέγαζαν τους στρατιώτες του φρουρίου. Από την κατασκευή των σπιτιών και τα επιφανειακά ευρήματα φαίνεται ότι ο οικισμός χρονολογείται κυρίως στην ελληνιστική περίοδο.


Εισιτήρια

Ολόκληρο: €4

Μειωμένο: €2


Ωράριο

Χειμερινό Από 1η Νοεμβρίου μέχρι 31 Μαρτίου

08:30-15:00

Μονή βάρδια

Εαρινό Καθημερινά: 10.00-16.30

Ημέρες Αργίας 25 Μαρτίου: κλειστά

Ημέρες Ελευθέρας Εισόδου 6 Μαρτίου - Μνήμη Μελίνας Μερκούρη

5 Ιουνίου - Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

18 Απριλίου - Διεθνής Ημέρα Μνημείων

18 Μαΐου - Διεθνής Ημέρα Μουσείων

Tο τελευταίο Σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου κάθε έτους (Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς)

Οι Κυριακές κατά το διάστημα από 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου

Οι επίσημες αργίες του Κράτους

Η πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, πλην των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου (όταν η πρώτη Κυριακή είναι αργία, ως ημέρα εισόδου καθορίζεται η δεύτερη Κυριακή.)

27 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού.


Photography by PhotoPhotis
Δημοσιεύθηκε: 5 Ιουλ. 2011
Προστέθηκε από: MyTraveler

Πού να μείνω

καταλύματα που βρίσκονται στην γύρο περιοχή


Περισσότερες ιδέες για το ταξίδι σας

πλησιέστερα σημεία ενδιαφέροντος