Το Σπήλαιο της Αλιστράτης - Φαράγγι του ποταμού Αγγίτη

Αλιστράτη Σερρών Αλιστράτη, ΤΚ 62 045


Περιγραφή

Το Σπήλαιο της Αλιστράτης άρχισε να λειτουργεί από το 1998. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα όχι µόνο της Ελλάδος αλλά και έως ένα από τα ομορφότερα της Ευρώπης µε εξαιρετικά πλούσιο σταλαγµιτικό και σταλακτιτικό διάκοσμο. Το μήκος των διαδρόμων αγγίζει τα 3 χλμ ενώ ο επισκέπτης διανύει διαδρομή περίπου ενός χλμ.

Το Σπήλαιο παραμένει ανοιχτό τόσο τις καθημερινές όσο και τις αργίες και η περιήγηση διαρκεί μία ώρα. Ο διάδρομος του σπηλαίου είναι τελείως επίπεδος και προσπελάσιμος σε άτομα µε ειδικές ανάγκες.

Υπάρχει ακόμη το κέντρο πληροφόρησης, χωρητικότητας 25 ατόμων, το οποίο παρουσιάζει τρισδιάστατα (3-D) τους διαδρόμους του Σπηλαίου που δεν είναι προσβάσιμοι, το φαράγγι του ποταμού Αγγίτη και τα άλλα αξιοθέατα της περιοχής, µε κόστος 1 ευρώ ανά άτομο για δεκάλεπτη προβολή. Ακόμη η αίθουσα αυτή διατίθεται δωρεάν για περιβαλλοντολογικές ενημερώσεις και αξιολόγηση των ερωτηματολογίων που διατίθενται στους μαθητές που επισκέπτονται το Σπήλαιο.


Το σπήλαιο λειτουργεί καθημερινά τις εξής ώρες:

Κατά την θερινή περίοδο

Καθημερινά: 09:00 - 19:00

Κατά την χειμερινή περίοδο

Καθημερινά: 09:00 - 17:00


Ξενάγηση: ΝΑΙ

Διάρκεια επίσκεψης 50' - 60' λεπτά

Μέσος χρόνος αναμονής 20' λεπτά

Μήκος τουριστικής διαδρομής 1 χλμ.


Σε απόσταση μικρή από το τουριστικά άψογα αξιοποιημένο σπήλαιο βρίσκεται το φαράγγι του ποταμού Αγγίτη μήκους 15 χλμ και βάθους, σε μερικά του σημεία, που φτάνει τα 80 με 100 μέτρα. Το Φαράγγι ξεκινά από τα όρια του δημοτικού διαμερίσματος της Συμβολής και τερματίζει θεαματικά στην πεντάτοξη πέτρινη γέφυρα της Αγγίστας. Κατά μήκος της ροής του ποταμού, που σχηματίζει "μαιάνδρους" και προσφέρεται για "ράφτινγκ", υπάρχουν στις βραχώδεις πλαγιές του φαραγγιού μικρά και μεγάλα σπήλαια, τα οποία κάποτε πρόσφεραν προστασία σε μικρές προφανώς ανθρώπινες κοινότητες την ύπαρξη των οποίων μαρτυρούν τα βραχογραφήματα, έργα του 5ου - 6ου μ.Χ. αιώνα που παριστάνουν διάφορα ζώα, όπως π.χ. ελάφια και καμήλες, καθώς και σκηνές του καθημερινού βίου.

Η τοπική παράδοση θέλει το φαράγγι του Αγγίτη, που είναι γνωστό στους κατοίκους της περιοχής και ως "Στενά της Πέτρας" ή "Διώρυγα" να είναι τεχνικό έργο των Μακεδόνων του Φιλίππου του Β', όμως, είναι βέβαιο, πως πρόκειται για μια επιγενετική κοιλάδα του ποταμού που προέκυψε από τις εξελικτικές γεωλογικές δράσεις ανάμεσα στις οροσειρές του Παγγαίου και του Μενοικίου. Ακολουθώντας φυσικά μονοπάτια που ξεκινούν από τη Συμβολή, τη Λευκοθέα και, βέβαια, το σπήλαιο της Αλιστράτης, ο περιπατητής έχει πρόσβαση στο Φαράγγι, που έχει πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Δημοσιεύθηκε: 6 Φεβ. 2012
Προστέθηκε από: MyTraveler

Πού να μείνω

καταλύματα που βρίσκονται στην γύρο περιοχή


άλλα παρόμοια σημεία ενδιαφέροντος

παρόμοια μέρη που μπορεί να σας ενδιαφέρουν