Σπήλαιο των Λιμνών

Τηλέφωνο: (+30)-26920-31001


Περιγραφή

Κοντά στο χωριό Καστριά της Αχαίας 16,5 χιλιόμ. από τα Καλάβρυτα, βρίσκεται το ξακουστό "Σπήλαιο των Λιμνών".

Είναι ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης. Εκτός από τους λαβυρινθώδεις διαδρόμους, τις μυστηριώδεις στοές και τους παράξενους σταλλακτικούς σχηματισμούς, το "Σπήλαιο των Λιμνών" έχει κάτι το αποκλειστικά δικό του, που δεν υπάρχει σε άλλα γνωστά σπήλαια. Είναι οι 13 αλεπάλληλες κλιμακωτές και μάλιστα σε τρεις ορόφους λίμνες του, που το καθιστούν μοναδικό στο είδος του στον κόσμο. Το αξιοποιημένο μήκος του σπηλαίου ανέρχεται σε 500 μ., ενώ το συνολικό μήκος του είναι 1980 μ.


Ο επισκέπτης μπαίνει στο σπήλαιο από τεχνητή σήραγγα, που καταλήγει κατ' ευθείαν στο δεύτερο όροφο. Οι διαστάσεις του τμήματος αυτού προκαλούν δέος, έκσταση, θαυμασμό. Η διάβαση των λιμνών γίνεται από υπερυψωμένες τεχνητές γεφυρούλες.


Στον κάτω όροφο του σπηλαίου βρέθηκαν απολιθωμένα οστά ανθρώπου και διαφόρων ζώων, μεταξύ των oποίων και ιπποπόταμου. Το τμήμα αυτό προορίζεται για βιοσπηλαιολογικό εργαστήριο διεθνούς προβολής.

Ο μύθος λέει πως οι κόρες του βασιλιά Προίτου της Τίρυνθας Λυσίππη, lφινόη και lφιάνασσα, καυχήθηκαν ότι ήσαν ωραιότερες από τη θεά Ηρα και περιφρόνησαν τη λατρεία του Διονύσου. Η σύντροφος του Δία δε συγχώρησε την αλαζονεία τους και σάλεψε τα λογικά τους, με συνέπεια να πιστέψουν πως ήσαν δαμάλες και τρέχοντας σε βουνά και λιβάδια της Πελοποννήσου μεταδίδανε μανία παιδοκτονίας στις γυναίκες της Αργολίδας. Κάποτε φθάσανε στο σπήλαιο των Αροανείων, όπου τις βρήκε ο Μελάμποδας και τις θεράπευσε.


Το 1964, κάτοικοι των Καστριών ανέβηκαν για πρώτη φορά στο δεύτερο όροφο με ξυλόσκαλες από αναβαθμίδα 9 μ.

Η εξερεύνηση έγινε από τον Ε.Ο.Σ. (Ελληνικό Ορειβατικό Σύνδεσμο) με τον καθηγητή Ι. Μελέντη και η χαρτογράφηση από την Ε.Σ.Ε. (Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία) με την Σπηλαιολόγο Α. Πετροχείλου.

Η αξιοποίηση του σπηλαίου άρχισε το 1981 από τον Ε.Ο.Τ. (Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού). Σήμερα την ευθύνη της λειτουγίας του την έχει ο Δήμος Λευκασίου με έδρα την Κλειτορία.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Σπήλαιο: "Σπήλαιο των Λιμνών" Καστριών

Ώρες λειτουργίας

Καθημερινές 09:00' - 16:30'

Αργίες & Θερινούς μήνες παράταση ωραρίου.

Γενικές Πληροφορίες

Τιμή εισιτηρίου (ευρώ) 4,50 € Παιδικό έως 16 ετών

4,50 € Φοιτητικό & Πολύτεκνοι

7,00 € Group Ενηλίκων

(άνω των 30 ατόμων)

9,00 € Μεμονωμένοι επισκέπτες

Ξενάγηση: Ελληνικά

Διάρκεια επίσκεψης: 30' λεπτά

Μέσος χρόνος αναμονής: 10' -15' λεπτά

Μήκος τουριστικής διαδρομής: 500 μ.
Δημοσιεύθηκε: 1 Ιουν. 2010
Προστέθηκε από: MyTraveler

Πού να μείνω

καταλύματα που βρίσκονται στην γύρο περιοχή


Περισσότερες ιδέες για το ταξίδι σας

πλησιέστερα σημεία ενδιαφέροντος