Σπήλαιο Πετραλώνων

Πετράλωνα 63080 Χαλκιδική


Περιγραφή

Βρίσκεται στους δυτικούς πρόποδες του βουνού Κάτσικα σε υψόμετρο 250 μ. και σε απόσταση 800 μ. από την Κοινότητα των Πετραλώνων. Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα σπήλαια με τεράστιο παλαιοντολογικό ενδιαφέρον. Οι πρώτες έρευνες έγιναν το 1959 από τον τότε πρόεδρο της Ε.Σ.Ε. σπηλαιολόγο Ιωάννη Πετρόχειλο, ο οποίος εξερεύνησε και χαρτογράφησε το σπήλαιο, που το ονόμασε "Κόκκινες Πέτρες".

Το 1960 βρέθηκε από κατοίκους της περιοχής το περίφημο κρανίο του 'Αρχανθρώπου' τύπου Νεάντερταλ, το οποίο μαζί με άλλα ευρήματα (όπως άλογα, αρκούδες των σπηλαίων, πάνθηρες, ύαινες και ελάφια) βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το σπήλαιο και τα ευρήματά του μελέτησαν πολλοί Έλληνες και ξένοι επιστήμονες. Η χρονολόγηση του κρανίου, για δεκαετίες διχάζει την επιστημονική κοινότητα και σήμερα υπολογίζεται στις 600 χιλιάδες χρόνια.

Το συνολικό μήκος των διαδρόμων του σπηλαίου ανέρχεται σε 1.500 μ. και η συνολική του έκταση σε 10.400 τ.μ. Έχει θαυμάσιο διάκοσμο από σταλακτίτες όλων των μορφών (ραβδόμορφους, ελικτίτες κ.λ.π.), σταλαγμίτες, κολόνες, δίσκους και πολλούς ακόμη πανέμορφους σχηματισμούς.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Σπήλαιο Σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής

Φορέας Εκμετάλλευσης Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος

Ονοματεπώνυμο Υπευθύνου Α. Πουλιανός

Ώρες λειτουργίας Χειμερινή περ.: 09:00' έως 16:00'

Θερινή περίοδος: 09:00' έως 18:00'


ΠΡΟΣΟΧΗ:

Δεν επιτρέπεται η φωτογράφιση και η κινηματογράφηση, επειδή το σπήλαιο είναι ένας χώρος ερευνών και επειδή ο έντονος φωτισμός (διάφορα φωτιστικά, φλας, κτλ.) προκαλεί σοβαρές ζημιές στο διάκοσμο (σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό).

Επιπλέον πληροφορίες στο τηλ: 23730 - 71671.


Γενικές Πληροφορίες

Τιμή εισιτηρίου (ευρώ)

7,00 €, Γενική είσοδος*

5,00 € Οργανωμένα γκρουπ*

4,00 € Προγραμματισμένα Σχολεία*

*Η τιμή του εισιτηρίου είναι ενιαία για

Σπήλαιο και Ανθρωπολογικό Μουσείο.

Ξενάγηση ΝΑΙ

Διάρκεια επίσκεψης 30 λεπτά

Μέσος χρόνος αναμονής 30 λεπτά
Δημοσιεύθηκε: 1 Ιουν. 2010
Προστέθηκε από: MyTraveler

Πού να μείνω

καταλύματα που βρίσκονται στην γύρο περιοχή


Περισσότερες ιδέες για το ταξίδι σας

πλησιέστερα σημεία ενδιαφέροντος