Σπήλαιο Κουτούκι

Υμηττος , Παιανία


Περιγραφή

Μια... κατσίκα θεωρείται υπεύθυνη για την ανακάλυψη του σπηλαίου «Κουτούκι», στην Παιανία. Έπεσε το 1926 από την ύψους 38 μέτρων φυσική είσοδο του και ο βοσκός που πιασμένος από μια τριχιά κατέβηκε να την πιάσει, ήταν ο πρώτος που αντίκρισε το πανέμορφο σπήλαιο.


Η πρώτη επίσημη αναφορά στο σπηλαιοβάραθρο γίνεται το Φεβρουάριο του 1928 από τον Δημήτρη Χατζόπουλο, δημοσιογράφο και γνωστό φυσιολάτρη της εποχής, όπου και περιγράφει την κατάβασή του.


Το 1933 το επισκέπτονται μέλη του ΕΟΣ Αθηνών και αργότερα το εξερευνούν και χαρτογραφούν πλήρως από την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία. Η Άννα Πετροχείλου εκπόνησε την μελέτη της τουριστικής αξιοποίησης.


Είναι το δεύτερο στην Ελλάδα και το μοναδικό στην Αττική που αξιοποιήθηκε τουριστικά καθώς άνοιξε τις πόρτες του για τους επισκέπτες το 1963. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Υμηττού πολύ κοντά στην Παιανία. Αποτελείται από μία αίθουσα που χωρίζεται σε πολλούς θαλάμους από σειρές από χρωματιστούς σταλακτίτες, σταλαγμίτες και εντυπωσιακές κολώνες.


Δυστυχώς σήμερα, η αμέλεια και η αδιαφορία των φορέων διαχείρισης του σπηλαίου, το έχουν φέρει σε πολύ κακή κατάσταση. Ο πλημμελής και ακατάλληλος φωτισμός κάθε άλλο παρά αναδεικνύει το φυσικό μνημείο που παρά τις ανθρώπινες παρεμβάσεις παραμένει εντυπωσιακό.


Ώρες λειτουργίας 09:00 -15:00

Τιμή εισιτηρίου (ευρώ)

5,00
Δημοσιεύθηκε: 1 Ιουν. 2010
Προστέθηκε από: MyTraveler

Πού να μείνω

καταλύματα που βρίσκονται στην γύρο περιοχή


Περισσότερες ιδέες για το ταξίδι σας

πλησιέστερα σημεία ενδιαφέροντος