Σπηλαιοπάρκο Αλμωπίας


Περιγραφή

Το Σπηλαιοπάρκο Αλμωπίας είναι το πρώτο και μοναδικό σπηλαιολογικό πάρκο στην Ελλάδα, όπως καθιερώθηκε από τον Ι. Ιωάννου. Βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Βόρας , κοντά στο χωριό Λουτράκι του Δήμου Αριδαίας και εντός των ορίων των εγκαταστάσεων των Ιαματικών Λουτρών. Περίπου 15 σπήλαια και έγκοιλα έχουν καταγραφεί και ερευνηθεί από το 1990 μέχρι σήμερα. Από αυτά τα σπήλαια, το Βάραθρο έχει αναδειχθεί τουριστικά και είναι επισκέψιμο, η Αρκουδοσπηλιά έχει παλαιοντολογικό ενδιαφέρον, το Σπήλαιο των Ανταρτών έχει αρχαιολογικό ενδιαφέρον, ενώ τα υπόλοιπα παρουσιάζουν ποικίλο, αλλά μικρότερο ενδιαφέρον.


Το Σπηλαιοπάρκο Αλμωπίας αποτελεί μία ιδιαίτερη περιοχή με έντονο ενδιαφέρον όσον αφορά τη γεωλογία, την παλαιοντολογία και την αρχαιολογία. Η έρευνα ξεκίνησε από τον σπηλαιοερευνητή Κώστα Ατακτίδη και συνεχίστηκε με εκτενείς παλαιοντολογικές ανασκαφές, που έχουν ως αποτέλεσμα την εύρεση πολλών ειδών θηλαστικών και μία πλούσια συλλογή απολιθωμάτων που ανήκουν σε μία εξαφανισμένη σπηλαία άρκτο ηλικίας 38 χιλιάδων ετών, την Ursus ingressus, η οποία αναφέρεται για πρώτη φορά στον ελληνικό χώρο. Η παλαιοντολογική και γεωλογική έρευνα στην περιοχή έχει γίνει από το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με υπεύθυνη την Επικ. Καθ. Ευαγγελία Τσουκαλά. Τα απολιθώματα από τις ανασκαφές στεγάζονται στις παλαιοντολογικές εκθέσεις του Φυσιογραφικού και Λαογραφικού Μουσείου Αλμωπίας στα Λουτρά και στο δημοτικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Αριδαία.

Εκτός από τα σπήλαια πρέπει οποσδήποτε να κολυμπήσετε στα ιαματικά λουτρά και να περπατήσετε στο καταπληκτικής ομορφιάς φαράγγι με τους εντυπωσιακούς καταρράκτες.


Εισιτήρια:

* Ενήλικες 2,00 ευρώ

* Παιδιά 1,00 ευρώ

* Φοιτητές / Σπουδαστές 1,50 ευρώ
Δημοσιεύθηκε: 1 Ιουν. 2010
Προστέθηκε από: MyTraveler

Πού να μείνω

καταλύματα που βρίσκονται στην γύρο περιοχή


Περισσότερες ιδέες για το ταξίδι σας

πλησιέστερα σημεία ενδιαφέροντος