Σπήλαιο Αγίας Σοφίας - Μυλοπόταμου

Δήμος Κυθήρων Περιοχή Χώρα Κυθήρων, ΤΚ 80100


Περιγραφή

Το σπήλαιο της Αγ. Σοφίας στο Μυλοπόταμο Κυθήρων είναι το πρώτο σπήλαιο που μελετήθηκε επιστημονικά στην Ελλάδα από τον Πατριάρχη της Ελληνικής σπηλαιολογίας Ιωάννη Πετρόχειλο.


Η θέση του είναι στη δυτική ακτή του νησιού σε ύψος 60μ. από τη θάλασσα, στον όρμο Κοκκάλα. Αξιοποιήθηκε τουριστικά τη δεκαετία του ’70, μετά από μελέτη που εκπονήθηκε με τη βοήθεια και την καθοδήγηση της Άννας Πετροχείλου.

Το σπήλαιο έχει συνολικό μήκος περί τα 500 μέτρα εκ των οποίων τα 220 είναι τα επισκέψιμα. Το πρώτο πράγμα που κάνει εντύπωση στον επισκέπτη του σπηλαίου είναι το αγιογραφημένο τέμπλο.


Το τέμπλο είναι του 13ου αιώνα, και είναι το αρχαιότερο δείγμα διαμόρφωσης σπηλαίου σε εκκλησία στο νησί. Οι αγιογραφίες είναι ζωγραφισμένες με την τεχνική της νωπογραφίας (fresco) πράγμα που εξηγεί την άψογη διατήρησή τους.

Αμέσως μετά το τέμπλο, βρίσκεται το μεταγενέστερο εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας. Από το σημείο αυτό ξεκινά ο εντυπωσιακός διάκοσμος του σπηλαίου που σε μερικά σημεία φτάνει και τα έξι μέτρα ύψος. Κύρια χαρακτηριστικά του διακόσμου είναι τα έντονα χρώματα, που προέρχονται από τη διάβρωση των οξειδίων του σίδηρου και του μαγγανίου.

Το σπήλαιο πέραν της φυσικής του ομορφιάς έχει μεγάλη βιολογική αξία καθ' ότι στο εσωτερικό του ο βιολόγος Καλουστ Παραγκαμιάν, μέλος της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρίας, ανακάλυψε ένα, μοναδικό στον κόσμο, τυφλό ισόποδο που προς τιμήν του ονομάστηκε Kythironiscus Paragamiani.


Το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας Μυλοποτάμου αξίζει να το επισκεφτεί κανείς τόσο για την ομορφιά του όσο και για να ζήσει το μύθο που θέλει το σπήλαιο να ήταν η ερωτική φωλιά του Πάρη και της Ωραίας Ελένης κατά την παραμονή τους στα Κύθηρα.

Δυστυχώς το σπήλαιο είναι ανοικτό για το κοινό μόνο τους θερινούς μήνες.


Ώρες λειτουργίας

10:00 - 17:00 καθημερινά εκτός Δευτέρας

Τιμή εισιτηρίου (ευρώ)3,00
Δημοσιεύθηκε: 1 Ιουν. 2010
Προστέθηκε από: MyTraveler

Πού να μείνω

καταλύματα που βρίσκονται στην γύρο περιοχή


άλλα παρόμοια σημεία ενδιαφέροντος

παρόμοια μέρη που μπορεί να σας ενδιαφέρουν