Περιπατικές Διαδρομές Ελιά - Αγ. Παύλος - Πέτρος - Ελιά


Περιγραφή

Αυτή η εύκολη διαδρομή, ξεκινάει από την πίσω είσοδο του ξενοδοχείου Athena Pallas Village στην ακτή ελιά. Είναι μια εύκολη διαδρομή μέσα από το δάσος με στενά μονοπάτια που προσφέρει υπέροχη θέα της ακρογιαλιάς και της θάλασσας.

Το μονοπάτι περνάει από το λόφο πάνω από την ακτή Ελιά, όπου βρίσκεται η εκκλησία του Αποστόλου Παύλου και ο βράχος, ένας μεγάλος βράχος ορόσημο για την περιοχή, που ξεπροβάλει μέσα από τα δέντρα του δάσους.

Βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του ρήγματος και προσφέρει θαυμάσια θέα της χερσονήσου σε όποιον σκαρφαλώσει στο βράχο.

Ο Άγιος Παύλος (η εκκλησία του Αποστόλου Παύλου) είναι χτισμένος κοντά σε μια αρχαία πηγή απ' όπου αναβλύζει κρυστάλλινο νερό. Ο επισκέπτης μπορεί να δει ντόπιους στην πηγή να γεμίζουν μπουκάλια, ιδιαίτερα τις Κυριακές.

Ο μύθος λέει πως ο Απόστολος Παύλος πηγαίνοντας στη Ρώμη, σταμάτησε σε αυτό το σημείο επειδή είχε διψάσει. Προσευχήθηκε για νερό και χτύπησε στο έδαφος με το ραβδί του. Η πηγή αμέσως ξεπρόβαλε και από τότε ξεδιψά ασταμάτητα τους περαστικούς και τους διαβάτες.


ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΣΙΘΩΝΙΑΣ

Το μονοπάτι ξεκινάει από το σημείο που οδηγεί σε έναν ελαιώνα, απέναντι από την πίσω είσοδο του ξενοδοχείου ATHENA PALLAS VILLAGE. Κατευθύνεται νοτιοανατολικά, κατά μήκος του ελαιώνα περίπου για 300 μέτρα, όπου συναντάτε μια διασταύρωση. Το χαμηλότερο μονοπάτι περνάει από έναν ηλεκτρικό υποσταθμό, κάνοντας ελαφρά στροφή, και απλώνεται πάλι προς την ίδια κατεύθυνση.

Στα 400 μέτρα περίπου, μια κοιλάδα από δεξιά σταδιακά βαθαίνει και το μονοπάτι σκαρφαλώνει πιο βαθιά μέσα στο δάσος ανάμεσα στα δέντρα με όλο και περισσότερες στροφές. Στο σημείο, όπου απαντάται η πλατιά χαράδρα, η κατεύθυνση γίνεται περισσότερο βόρεια και το δάσος αραιώνει, προσφέροντας υπέροχη θέα προς το πέλαγος. 400 μέτρα ελαφριάς ανάβασης κατά μήκος της χαράδρας οδηγούν στον Άγιο Παύλο και το αγιασμένο πηγάδι του.

Το υπέδαφος του οροπεδίου είναι σαν ένας τεράστιος κήπος βράχων με τεράστιους βράχους διάσπαρτους, με πευκόδεντρα, ανθισμένους θάμνους, ρείκια και άλλα φυτά. Το τοπίο είναι όμορφο όλο το χρόνο αλλά ιδιαίτερα την άνοιξη. Σε πολλούς από τους δρόμους της περιοχής, υπάρχουν κυψέλες μελισσών στην άκρη των δασικών μονοπατιών και συχνά η γλυκιά μυρωδιά του μελιού στον αέρα.

Στη συνέχεια ένα αμμώδες μονοπάτι οδηγεί ανατολικά από την εκκλησία προς το βράχο (υπάρχουν βοηθητικές πινακίδες). Στα 400 μέτρα αυτής της διαδρομής υπάρχει πινακίδα με την τρίαινα, σε ένα δέντρο στα δεξιά του δρόμου. Αυτή σηματοδοτεί την αρχή ενός στενού μονοπατιού μέσα από το δάσος που οδηγεί κατευθείαν στο βράχο.

Η διαδρομή ελίσσεται μέσα από τα δέντρα και υπάρχουν πολλά μονοπάτια λόγω της παρουσίας των κοπαδιών από κατσίκες που βόσκουν εκεί. Υπάρχουν πάντα οι πινακίδες με την τρίαινα, που δείχνουν το δρόμο. Οι μαίανδροι του δρόμου στα νοτιοανατολικά, σε απόσταση 300 μέτρων οδηγούν σε ένα ξέφωτο στο δάσος που περιβάλλεται από μεγάλους βράχους.

Αυτό το σημείο προσφέρεται για διάλειμμα. Οι βράχοι της περιοχής και η άμμος του δρόμου λάμπουν όταν τις βλέπει ο ήλιος. Αυτό οφείλεται στην παρουσία μεταλλικών ιχνών στους βράχους που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία ως ηλεκτρικοί μονωτές. Η διαδρομή τώρα συνεχίζει, μέσα από το δάσος νοτιοανατολικά. Στα 400 μέτρα το μονοπάτι είναι βόρεια του βράχου, παρόλο που ο βράχος δεν φαίνεται αφού καλύπτεται από τα δέντρα και τη βλάστηση. Το χορταριασμένο μονοπάτι οδηγεί στη νότια άκρη του βράχου, όπου υπάρχουν γέρικα ελαιόδεντρα. Στο πρώτο ελαιόδεντρο μία δεξιά στροφή οδηγεί σε δύο πευκόδεντρα κάτω από τη νότια άκρη του βράχου. Το μονοπάτι προς το βράχο περνάει ανάμεσα από αυτά τα δυο δέντρα.

Για την επιστροφή στον Άγιο Παύλο υπάρχουν πινακίδες στις ελιές σε ένα μονοπάτι που οδηγεί βορειοδυτικά. Με την είσοδο στο δάσος το μονοπάτι πηγαίνει περισσότερο προς τα αριστερά γύρω από ένα μικρό λόφο, με τέλεια πανοραμική θέα προς την ακτή και το νησί Kέλυφος. Η διαδρομή συνεχίζει να ανεβαίνει βορειοδυτικά μέσα απ' τα πευκόδεντρα, περνώντας ένα μεγάλο βράχο από τα δεξιά.

Τελικά διακρίνεται ένας συρμάτινος φράχτης που περιβάλει έναν ελαιώνα, και το μονοπάτι συνεχίζει κατά μήκος του φράχτη ώσπου απαντάται ο δρόμος που οδηγεί κατευθείαν πίσω στο Άγιο Παύλο. Η διαδρομή της επιστροφής από εδώ είναι η ίδια.
Δημοσιεύθηκε: 1 Ιουν. 2010
Προστέθηκε από: MyTraveler

Πού να μείνω

καταλύματα που βρίσκονται στην γύρο περιοχή


Περισσότερες ιδέες για το ταξίδι σας

πλησιέστερα σημεία ενδιαφέροντος