Παραδοσιακός οικισμός - Γαλάτιστα


Περιγραφή

Στον πλούσιο κάμπο του Ανθεμούντος, όπου ήδη o Πεισίστρατος είχε ιδρύσει έναν οικισμό, ως σπουδαιότερος αναφέρεται ο ομώνυμος οικισμός του Ανθεμούντος (σημερινή Γαλάτιστα), έδρα του Δήμου Ανθεμούντα.

Στη μέση του ιστορικού παραδοσιακού χωριού ορθώνεται βυζαντινός, αναπαλαιομένος, ψηλός, πολυγωνικός πύργος του l4ου αιώνα, βιγλάτορας της ωραίας κατάφυτης περιοχής στους αιώνες. Πλάι του δύο βυζαντινοί υδρόμυλοι, ναοί, παραδοσιακά σπίτια, γραφικοί λιθόστρωτοι δρόμοι, παλιές κρήνες κ.α. συνθέτουν ένα γνήσιο μακεδονικό οικισμό, φιλόξενο και έτοιμο να δεκτεί τους επισκέπτες του.


Η περιοχή κατοικείται απο τα προϊστορικά χρόνια, χρονολογήται 897π.Χ. Ένα αρχαϊκό κιονόκρανο ιωνικού ρυθμού στην βάση του δεσποτικού Θρόνου στον ναό της Αγ. Παρασκευής, μια επιτύμβια αρχαία στήλη στην είσοδο του ναού του Αγ. Νικολάου κ.α. αρχαία μαρτυρούν οτι εδώ ήκμασε η αρχαία Ανθεμούς. Η αρχαία πόλη εντοπίστηκε στη Θέση όπου βρίσκεται το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής, ΝΔ. της Γαλάτιστας. Στην κοσμοϊοτορική εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου άντρες απο την Ανθεμούντα αποτελούσαν ιδιαίτερη μονάδα, την 'Ανθεμουσίαν ίλην".

Το 1821, μετά τη σύγκρουση των επαναστατών της Χαλκιδικής στο γειτονικό Γαλαρινό, οι Τούρκοι έκαψαν την Γαλάτιστα και οι κάτοικοί της διασκορπίστηκαν σε κρησφύγετα των γειτονικών βουνών κ.α. μέρη ψάχνοντας ένα ασφαλές μέρος για να κρυφτούν.


Ο σημερινός παραδοσιακός οικισμός αναγεννήθηκε μετά τον χαλασμό του 1821. Στα χρόνια εκείνα χρονολογούνται και οι εντυπωσιακά πολλοί ναοί της Γαλάτιστας χτισμένοι σε θέσεις προγενέστερων και κοσμημένοι με έργα ονομαστών αγιογράφων του χωριού, οι οποίοι άφησαν σημαντικές τοιχογραφίες κ.α. έργα σε πολλούς ναούς της Χαλκιδικής και του Άγιον Όρος. Ο ναός του Αγ. Γεωργίου χτίστηκε το 1813, ο Αγ. Δημήτριος το 1830, η Παναγία, και ο Αγ. Ιωάννης Πρόδρομος το 1835,οπότε ανακαινίστηκε και η Αγία Παρασκευή, ο Αγ. Νικόλαος το 1842. Τα ξωκλήσια του χωριού διάσπαρτα στον κάμπο αγγίζουν τα 100.


Αξιοθέατα:

Βυζαντινός πύργος (l4ος αι.).

Ναοί και ξωκλήσια.

Παραδοσιακά σπίτια.
Δημοσιεύθηκε: 1 Ιουν. 2010
Προστέθηκε από: MyTraveler

Πού να μείνω

καταλύματα που βρίσκονται στην γύρο περιοχή


Περισσότερες ιδέες για το ταξίδι σας

πλησιέστερα σημεία ενδιαφέροντος