Ιστορικό & Φολκλορικό Μουσείο Αρναίας

Δ/νση: Αρναία Χαλκιδικής


Περιγραφή

Η Αρναία είναι ένα μικρό γραφικό χωριό στην Χαλκιδική, το οποίο απέχει 58 χλμ. από την Θεσσαλονίκη και 37 χλμ. από τον Πολύγυρο. Το μουσείο, το οποίο ανήκει στην Κοινότητα, βρίσκεται πίσω από την Εθνική Τράπεζα στο κέντρο της πόλης. Στεγάζεται σε ένα διώροφο σπίτι του 18ου αιώνα, το οποίο άνηκε στον Κων/νο Κατσάγγελο και στέγαζε την λαογραφική συλλογή, η οποία είχε τοποθετηθεί από τον Πολιτιστικό και Εκπαιδευτικό Σύλλογο Αρναίας. Έχει ανακαινιστεί πρόσφατα και λειτουργεί ως μουσείο από το καλοκαίρι του 1999.


Ο σκοπός του μουσείου είναι να επιδείξει τεχνήματα της λαϊκής τέχνης της Αρναίας καθώς και της γύρω περιοχής.

Καθώς μπαίνουμε στο κτίριο, η πρώτη αίθουσα έχει τυπικά παραδείγματα της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Αρναίας, και η δεύτερη παραδοσιακά λαϊκά όργανα. Εκτός από αυτά, στο ισόγειο υπάρχει έκθεση αγροτικών εργαλείων (σπορά, θέρισμα, αλώνισμα), εξοπλισμός αρτοποιίας (μυλόπετρες, ζυμωτικές μηχανές, δοκιμαστικά σκαφίδια ζυμώματος, στάμπες ψωμιού), εξοπλισμός μελισσοκομικής (κυψέλες, τελάρα, εξολκέας για να βγαίνει το μέλι από τις κερήθρες, κυψέλες), εξοπλισμός ξυλουργικής (μέγγενες πάγκου, καλούπια για κεραμίδια και τούβλα, λίμες, πλάνες). Στο μεσαίο πάτωμα είναι το μέρος όπου ετοιμάζεται και φτιάχνεται ο καφές, και στο πρώτο πάτωμα εκτίθεται ο υφαντουργικός εξοπλισμός. (αργαλειός, ηλακάτη, αδράχτια, ανέμη, ξαντικές μηχανές) καθώς και εργαλεία και οικιακές συσκευές καθημερινής χρήσης (συσκευές μαγειρικής, δοχεία μεταφοράς νερού, καζάνια, σκάφες πλυσίματος, μαγκάλια).


Ένα ιδιαίτερα σημαντικό έκθεμα είναι η πυροσβεστική αντλία της Αρναίας, η οποία είναι 200 ετών και βασίζεται στην πυροσβεστική αντλία η οποία εφευρέθηκε από τον Κτεσίμπιο (285-220 π.χ). Η βασική της λειτουργική αρχή είναι ένα πιστόνι, το οποίο αποτελείται από μπρούτζινα δοχεία εφαρμοσμένα με δυο πιστόνια, μεταξύ των οποίων περνάει το νερό και στη συνέχεια αποθηκεύεται στα δοχεία.


Ώρες λειτουργίας: Καλοκαίρι, καθημερινά 10.00-18.00

Είσοδος: 2 Euro
Δημοσιεύθηκε: 1 Ιουν. 2010
Προστέθηκε από: MyTraveler

Πού να μείνω

καταλύματα που βρίσκονται στην γύρο περιοχή


Περισσότερες ιδέες για το ταξίδι σας

πλησιέστερα σημεία ενδιαφέροντος