Αρχαιολογικό μουσείο Πολυγύρου

Αρχαιολογικού Μουσείου 1, Πολύγυρος Χαλκιδικής


Περιγραφή

Το Μουσείο Πολυγύρου, το οποίο βρίσκεται στην Πλατεία Ηρώου στο κέντρο της πόλης, επιδεικνύει αντιπροσωπευτικά αρχαιολογικά ευρήματα από όλη την Χαλκιδική. Πιο συγκεκριμένα, καλύπτουν ένα χρονικό φάσμα που κυμαίνεται από Εποχή του Χαλκού μέχρι την Ρωμαϊκή περίοδο και προέρχονται από τα αρχαία Στάγειρα (κοντά στην Ολυμπιάδα), Τορώνη, Πυργαδίκια, Άφυτο, Πολύγυρο, Ιερισσό, και Στρατώνι, καθώς και από την αρχαία πόλη της Ολύνθου.

Τα πιο σημαντικά εκθέματα είναι ένας ημιτελής κούρος της Αρχαϊκής περιόδου, όπλα και κοσμήματα από τα τέλη της Αρχαϊκής και των Κλασσικών χρόνων, μια μαρμάρινη κεφαλή του Διόνυσου από την αρχαία Άφυτο (4ος αιώνας π.χ.), ένας κίονας μιας μαύρης φιγούρας από τα Βραστά (τέλη 6ου αιώνα π.χ.) και δυο μαρμάρινα αγάλματα από το ηρώο στο Στρατώνι (1ος αιώνας π.χ.). Πάρα πολύ σημαντικά είναι τα ευρήματα από την πόλη και το νεκροταφείο της Ολύνθου, των Αρχαϊκών και Κλασσικών χρόνων, επειδή δίνουν μια πλήρη εικόνα των καθημερινών δραστηριοτήτων και της κοινής ζωής της εποχής.

Το μουσείο έχει φιλοξενήσει μια έκθεση με τίτλο «Τρεις Αποικίες της Άνδρου στη Χαλκιδική: Σάνη, Άκανθος, Στάγειρα από το 1998. Ανάμεσα σε πολλά πράγματα συμπεριλαμβάνονται τρία όρθια ή γονατιστά αγάλματα της Νίκης από την οροφή ενός ναίσκου του 6ου αιώνα π.χ., τα οποία αρχικά ήταν στο Σάνη και αργότερα ενσωματώθηκαν στον αστικό σύμπλεγμα της Ουρανούπολης.

Χάρη στην έκθεση, το Μουσείο Πολυγύρου κέρδισε τον τίτλο Μουσείο της Χρονιάς της 16η Γενικής Δ/νσης Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, ο οποίος απονεμήθηκε το 1998.


Ώρες λειτουργίας:

Καθημερινά εκτός Δευτέρας που είναι κλειστά

Είσοδος: Γενικά: 2 Euro Ηλικιωμένοι & παιδιά: 1 Euro
Δημοσιεύθηκε: 1 Ιουν. 2010
Προστέθηκε από: MyTraveler

Πού να μείνω

καταλύματα που βρίσκονται στην γύρο περιοχή


Περισσότερες ιδέες για το ταξίδι σας

πλησιέστερα σημεία ενδιαφέροντος