Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας


Περιγραφή

Η Πέλλα ήταν η 2η χρονολογιακά πρωτεύουσα της Μακεδονίας μετά τις Αιγές, που χτίστηκε στο χώρο της μικρής αρχαίας πόλης Βούνομος. Προς το τέλος του 5ου π.χ. αιώνα έγινε πρωτεύουσα της Μακεδονίας όταν ο Βασιλιάς Αρχέλαος εγκαταλείποντας τις Αιγές, έχτισε ένα ανάκτορο όπου προσέλκυσε μερικούς από τους πιο διάσημους συγγραφείς και καλλιτέχνες τις εποχής.


Από τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Πέλλας ξεχωρίζουν αρχικά τα ερείπια του κεντρικού κτιριακού συγκροτήματος των ανακτόρων, η περίστυλη αυλή και οι στοές του. Στο κέντρο της αρχαίας πόλης, σημείο αναφοράς για τον ελληνικό πολιτισμό της εποχής, αποκαλύφθηκε η αγορά της Πέλλας, με πληθώρα εργαστηρίων (κεραμικής, μεταλλουργίας, αρωματοποιίας κλπ) και τα ιερά της Αφροδίτης, της Κυβέλης και του Δάρρωνα (Ασκληπιού). Εντυπωσιάζουν οι καλά συντηρημένες ιδιωτικές κατοικίες χαρακτηριστικές της ελληνιστικής αρχιτεκτονικής, μέσα στις οποίες βρέθηκαν και τα εκπληκτικά ψηφιδωτά.


Το Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο και μαζί με τα εκθέματα υπάρχει πλούσιο εποπτικό υλικό. Αρχιτεκτονικά και τοπογραφικά σχέδια, εκμαγεία ειδώλων και αγγείων, αγάλματα και αγαλμάτια, αγγεία και φυσικά νομίσματα της Μακεδονικής και Ελληνιστικής περιόδου. Αξιοσημείωτο το στοιχείο ότι εδώ εδρεύει ένα εργαστήριο εκμαγείων που παράγει κεραμικά, μαρμάρινα και χάλκινα αντίγραφα από εκθέματα των διαφόρων αρχαιολογικών μουσείων της χώρας.
Δημοσιεύθηκε: 1 Ιουν. 2010
Προστέθηκε από: MyTraveler

Πού να μείνω

καταλύματα που βρίσκονται στην γύρο περιοχή


Περισσότερες ιδέες για το ταξίδι σας

πλησιέστερα σημεία ενδιαφέροντος