Αρχαιολογικός περίπατος Ουρανούπολης


Περιγραφή

Ο αρχαιολογικός περίπατος της Ουρανούπολης εκτείνεται σε άξονα 2,5 χλμ., αρχίζοντας από τον πύργο του Προσφορίου στην Ουρανούπολη μέχρι τα όρια του Αγίου Όρους στη Μονή Ζυγού. Είναι μία παραθαλάσσια, λοφώδης έκταση, η οποία καταλαμβάνεται εν μέρει από δασική βλάστηση και εν μέρει από από ελαιώνες και αγρούς με διάσπαρτες παραθεριστικές κατοικίες. Εκατέρωθεν του άξονα είναι διασπαρμένες θέσεις ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, οι οποίες χρονικά αρχίζουν το 2ο μ.Χ. αι. και τελειώνουν το 19ο αι.


Ο περιπατητής αρχίζοντας την περιήγησή του από τον οικισμό της Ουρανούπολης, επισκέπτεται το συγκρότημα του Πύργου του Προσφορίου, το Κολληγάδικο-Χαλκαδιό, την παραθαλάσσια Πυρίπετρα και την κινστέρνα. Ακολουθούν η βρύση με την ποτίστρα, η υδατογέφυρα και υδρομάστευση, κατόπιν μπορεί κανείς να παρατηρήσει το Κάγκελο, τη βίγλα του Φραγκόκαστρου, και το ίδιο το Φραγκόκαστρο (Μονή Ζυγού), τη Βούλα, ενώ στο τέλος φθάνει στο αγιορείτικο Κάγκελο (όρια Διοίκησης Αγίου Όρους) με τον αρσανά της Χρωμίτσας, εντός των ορίων του Αγίου Όρους.


Μονή Ζυγού

Η Μονή του Ζυγού (Φραγκόκαστρο) βρίσκεται αμέσως έξω από τα όρια του Αγίου Όρους. Είναι ένα αρχαίο αγιορειτικό μοναστήρι, το οποίο ιδρύθηκε στα μέσα του 10ου αι. και καταστράφηκε λίγο πριν από το 1198. Σώζεται όλος ο οχυρωματικός του περίβολος, ενισχυμένος με δέκα πύργους, ο οποίος περιβάλλει έκταση 5,5 στρεμμάτων. Το καθολικό, κτίσμα του α' τετάρτου του 11ου αι., σώζεται σε ύψος μέχρι και 4 μέτρα. Είναι σταυροειδής εγγεγραμμένος ναός, με δύο ταφικά παρεκκλήσια, και αποτελείται από τέσσερις οικοδομικές φάσεις. Η 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων διενεργεί συστηματική ανασκαφή για την αποκάλυψη και μελέτη της οικοδομικής ιστορίας της μεσοβυζαντινής μονής του Ζυγού.
Δημοσιεύθηκε: 1 Ιουν. 2010
Προστέθηκε από: MyTraveler

Πού να μείνω

καταλύματα που βρίσκονται στην γύρο περιοχή


Περισσότερες ιδέες για το ταξίδι σας

πλησιέστερα σημεία ενδιαφέροντος