Μουσείο Αρχαίας Αγοράς Αθηνών

Μουσειο Αρχαιας Αγορας Αθηνων

Νομός Αττικής

Μουσείο Αρχαίας Αγοράς Αθηνών

Το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς στεγάζεται στο αναστηλωμένο κτήριο της Στοάς Αττάλου το οποίο χρονολογείται στο 2ο αι. π.Χ. και ήταν δώρο του βασιλιά της Περγάμου Αττάλου ΙΙ στους Αθηναίους.

Η έκθεση του Μουσείου περιλαμβάνει ευρήματα των ανασκαφών της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αρχαία Αγορά που χρονολογούνται από τους νεολιθικούς χρόνους μέχρι την μεταβυζαντινή εποχή και την εποχή της Τουρκοκρατίας. Η έκθεση είναι οργανωμένη σε χρονολογικές και θεματικές ενότητες και παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τον ιδιωτικό και τον δημόσιο βίο των αρχαίων Αθηναίων.

Τα αρχαιότερα εκθέματα, αγγεία, ειδώλια, όπλα και όστρακα κεραμικής, ανάγονται στους νεολιθικούς χρόνους, την πρώιμη και την μέση εποχή του χαλκού, την μυκηναϊκή και την γεωμετρική εποχή και προέρχονται κυρίως από αβαθή φρέατα και ταφές που ερευνήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Αγοράς.

Τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου, σχετίζονται με τις λειτουργίες του Αθηναϊκού Δημοκρατικού πολιτεύματος και χρονολογούνται στους κλασικούς, υστεροκλασικούς χρόνους. Ανάμεσα τους συγκαταλέγονται: πήλινα δημόσια μέτρα, χάλκινα επίσημα σταθμά, τμήμα μαρμάρινου κληρωτηρίου, χάλκινα δικαστικά πινάκια, μία πήλινη κλεψύδρα, χάλκινες δικαστικές ψήφοι, και όστρακα οστρακισμού με χαραγμένα τα ονόματα γνωστών στρατηγών και πολιτικών ανδρών της αρχαιότητας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μαρμάρινο ψηφισματικό ανάγλυφο με παράσταση του Δήμου και της Δημοκρατίας και χαραγμένο ψήφισμα της Εκκλησίας του Δήμου κατά της τυραννίας. Σημαντική ενότητα αποτελούν τα ερυθρόμορφα και μελανόμορφα αγγεία, πολλά έργα γνωστών αγγειογράφων και τα σκεύη καθημερινής χρήσης, οι λύχνοι τα ειδώλια και λιγοστά κοσμήματα και νομίσματα. Την έκθεση συμπληρώνουν γλυπτά μικρών διαστάσεων, τα οποία αντιγράφουν έργα γνωστών καλλιτεχνών της αρχαιότητας και μαρμάρινα εικονιστικά πορτραίτα ρωμαϊκών χρόνων.

Αρχαία Αγορά & Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς
08:00-20:00 καθημερινά
Θερινή περίοδος
(01/04-31/10)
08:30-15:00 καθημερινά
Χειμερινή περοδος
(01/11-31/03)
Ενιαίο Εισιτήριο: Ολόκληρο: €12, Μειωμένο: €6
Ισχύει για: Ακρόπολη Αθηνών, Αρχαία Αγορά Αθηνών - Άρειος Πάγος, Θέατρο Διονύσου Ελευθερέως, Κεραμεικός, Μουσείο Ακροπόλεως, Ολυμπιείο, Ρωμαϊκή Αγορά Αθηνών
Στα αγαπημένα (0)
Πρόταση για διόρθωση

Φωτογραφίες & Βίντεο

Διεύθυνση

Αδριανού 24
Τ.Κ. 10555, Αθήνα

Νομός Αττικής,
Αττικής
(+30)-2103-214-825
(+30)-2103-210-180
(+30)-2103-210-196


Συντεταγμένες GPS

Στον Χάρτη

Πού να μείνω

Δείτε τα καταλύματα που υπάρχουν στη γύρω περιοχή. Ελέγξτε τις τιμές και τη διαθεσιμότητα.

Κριτικές

Δεν υπάρχουν σχόλια.
Πρέπει να εισέλθετε για να αφήσετε την κριτική. ΕίσοδοςΕγγραφή
Ονοματεπώνυμο*
e-mail*
Χώρα σας*
Αποστολή
Μουσείο Αρχαίας Αγοράς Αθηνών

Σχόλια.

Ok
Φόρμα Δήλωσης Ενδιαφέροντος
Ημερομηνία Άφιξης*
Ημερομηνία Αναχώρησης*
Αριθμός Ενηλίκων*
Αριθμός Ανηλίκων
Ηλικίες Ανηλίκων
Ονοματεπώνυμο*
e-mail*
Χώρα σας*
Τηλέφωνο επικοινωνίας
Αποστολή

Φόρμα Επικοινωνίας

Ονοματεπώνυμο*
e-mail*
Χώρα σας*
Τηλέφωνο επικοινωνίας
Αποστολή